I Medžugorje zapojeno do modlitby růžence s papežem Františkem

31.05.2020 22:48

 

Mariánské svatyně ve světě, spojené s papežem Františkem z Lurdské jeskyňky ve Vatikánských zahradách, dnes připravily Marii, Panně a Matce, modlitbu za ukončení pandemie koronaviru. Ve videospojení v modlitbě s Papežem byla i farnost Medžugorje.

„Vytrvalí a sjednocení v modlitbě, spolu s Marií“ (srov. Sk 1, 14), bylo téma modlitby růžence, kterou  v sobotu 30.května vedl papež František z Lurdské jeskyňky ve Vatikánských zahradách, ve spojení s několika mariánskými svatyněmi po celém světě. Svatý Otec předložil Panně Marii četné starosti a bolesti lidstva, které zvětšila pandemie koronaviru.

Tuto mimořádnou událost v přímém přenosu prostřednictvím "mondovize", organizovala Papežská rada pro šíření nové evangelizace s cílem svolávání pomoci při pandemii, která doposud ve světě ukončila více než 360 000 životů. Kromě Medžugorje, se s Vatikánskými zahradami spojilo několik dalších svatyní světa, z nichž uvádíme jenom některé – Lurdy, Fatima, San Giovanni Rotondo, Pompee, Częstochowa, svatyně Neposkvrněného Početí ve Washingtonu; z afrického kontinentu svatyně v Nigerii, Pobřeží Slonoviny, z Latinské Ameriky svatyně Panny Marie Guadalupské v Mexiku, Chiquinquira v Kolumbii, a Luján a Milagro v Argentině.

Modlitby se účastnily osoby na které pandemie přímo dolehla. Byli mezi nimi jeden lékař a zdravotní sestra  jako zástupci zdravotního personálu, který je v nemocnicích v první linii v boji proti viru; potom  jedna osoba, která prodělala nemoc Covid-19 a uzdravila se, dále osoba, která ztratila člena rodiny, jako zástupci všech těch, které virus postihl zvláštním způsobem; byl tu i jeden kněz, nemocniční kaplan, též jedna řeholní sestra, zdravotnice, jménem všech kněží a zasvěcených osob, které jsou při těch, kteří trpí kvůli té nemoci; lékárník a novinářka zastupovali ty osoby,  které i v čase pandemie pokračovaly v práci, aby sloužily druhým; jeden dobrovolník, člen Civilní ochrany, s rodinou, byl tu jménem všech, kteří nesobecky pomáhali v této zdravotní krizi, a též jménem dobrovolníků celého světa; zúčastnila se i jedna mladá rodina, které se, právě v této době, narodilo dítě, znamení naděje a vítězství života nad smrtí, jak je sděleno ve zprávě o události na stránkách Vatican Newsa.