Z krátkých aktuálních myšlenek Fra Željka Barbariće (strážce Božího Hrobu v Jeruzalémě): O MODLITBĚ a DRUHÉM PŘÍCHODU KRISTA

18.04.2024 13:15

( Přeloženo z Radiopostaja Mir Medjugorje )

Komunikace s Bohem je i setkání s Bohem a modlitba za mír je modlitba důvěry, že je všechno v Božích rukách

Fra Željko zdůrazňuje, že se o sv. Františkovi říká, že on je člověk, který se stal modlitbou a  modlitbou se vstupuje do komunikace s Bohem. Je to i setkání s Bohem. To je snad i nejlepší znamení dobré modlitby, když je na osobě, která se modlí vidět, že se právě setkala s Bohem.  Prostým příkladem toho je ‘obyčejné’ vycházení z kostela po mši svaté. Často je to ve spěchu, který ne zřídka končí nervozním odjezdem z parkoviště a ještě nervóznějším návratem do domova, a to jsme se setkali s Bohem… Modlitba za mír jako i modlitba za cokoli jiného je ve skutečnosti určitou lidskou touhou i přáním, aby Bůh naplnil naše představy.

Modlitba oddanosti je výrazem toho, že je všechno, opravdu všechno, v Božích rukách. A to je pramen míru. Jak jinak chápat ty lidi, kteří nesmírně trpí ve svých nemocech, nebo  nespravedlivě odsouzeni a uvězněni, nebo pronásledováni, nebo hladovějící a žíznící, nebo v úplné chudobě, a přitom jsou zcela klidní, protože říkají, že jsou v Božích rukách.

Kdy přesně nastane Druhý příchod Kristův nevíme

„Během mše svaté říká kněz alespoň čtyřikrát: ‘Pán s vámi’. Cožpak On tady ještě není? Možná se můžeme pokusit otevřít trochu lépe oči, protože nevidíme dobře, nenasloucháme dostatečně, nejsme dostatečně pozorní. Nevíme, kdy bude druhý Kristův příchod, když mluvíme o posledních časech. Cožpak není důležité na to myslet stále a být připravený? Někteří křesťané z prvních století nebo dokonce prvních dnů po Kristově smrti a vzkříšení, byli přesvědčeni, že to bude už v těch jejich dnech, a ono ne…

Čas plyne, století procházejí a my jsme stále ještě tady. Kdykoli nastane těžká doba, nové války, nové neštěstí, začne se mluvit o posledních časech. Možná by bylo lepší mluvit o tom, že času je málo, a že já, jako křesťan, Kristův učedník, mohu čas dobře užívat a využít pro svého Učitele před tím než mne navštíví sestřička Smrt”, zdůraznil fra Željko a připomněl, že jsme zváni být svědky teď a tady.