82.výročí výstavby kříže na Križevaci

09.03.2016 20:58

Tohoto roku, ve středu 16. března to bude plných osmdesát dva roky od dokončení výstavby kříže na Križevaci a slavení první mše svaté tím křížem. 

Myšlenka na výstavbu kříže přišla z Vatikánu. Papež Pio XI. měl to přání, aby se při výročí smrti Krista stavěli kříže na vyvýšených místech po celém světě. Jeden z těch, kteří přijali tu myšlenku byl fra Bernardin Smoljan, farář medžugorský. Seznámil s tím papežovým přáním svoje farníky v lednu 1934., a farnost to radostně přijala. Medžugorští farníci doslova na ramenou vynášeli těžká břemena na vrch, který se tehdy jmenoval Šipovac, a za pouhý měsíc byla dokončena stavba velikého betonového kříže. Bylo to 16. března 1934, kdy farář požehnal kříž, a slavil první mši svatou na hoře Križevac. 

V posledních více než třech desetiletích se stal Križevac nevyhnutelnou zastávkou poutníků, kteří jsou na pouti v Medžugorji, a každý pátek odpoledne tam farníci i poutníci konají pravidelnou pobožnost Křížové cesty. 

Před dvěma roky, při příležitosti 80. výročí, byla organizována slavnostní akademie na které byl promítán i dokumentární film o stavbě kříže na Križevaci. Mnozí poutníci vystoupili na vrch Križevac, aby se tak v duchu setkali s Ježíšem v jeho mukách a odhalili jeho lásku. 

(www.medjugorje.hr)