Medžugorský farář se setkal s prezidentkou Chorvatska

23.03.2016 16:30

Prezidentka se zástupci Organizačního výboru pro oslavy 100. výročí humanitární akce záchrany chorvatských a bosensko-hercegovinských dětí od hladu.

(www.medjugorje.hr)

22. března 2016
Záhřeb

Prezidentka Chorvatské republiky dnes přijala zástupce Organizačního výboru pro oslavy 100. výročí humanitární akce záchrany  chorvatských a bosensko-hercegovinských  dětí od hladu.

 

Touto akcí  se v roce  2017 bude oslavovat akce Ústředního zemského odboru na ochranu rodin padlých vojáků mobilizovaných ve válce v Chorvatsku a Slavonii v čele s dr. Josipem Šilovićem, na záchranu dětí všech národností a i vyznání z Istrie, Dalmacie a Bosny a Hercegoviny.

 

Zvláštní úlohu v tom měl fra Didak Buntić, tehdejší ředitel gymnázia na Širokém Brijegu, který požádal dr. Šilovića, aby do té akce, kromě dětí z Istrie a Dalmácie, zahrnul  i množství hladových dětí všech národností z Bosny a Hercegoviny.

 

Akcí, která skončila v roce 1918. bylo zachráněno 20 000 dětí, z toho 12 270 z Bosny a Hercegoviny.

 

Presidenka Republiky projevila plnou podporu oslavám této ušlechtilé iniciativy, s přáním, aby se dílo fra Didaka Buntića, který velmi podporoval výchovu dětí a trval na zapojování děvčátek do vzdělávacího systému, nezapomínaje ani na druhé osoby, které se zasloužily o tuto akci.

 

Setkání se zúčastnili Milan Bandić, starosta Města Záhřebu, prof.dr.sc. Zoran Tomić, děkan Filozofické fakulty v Mostaru, fra Marinko Šakota, farář farnosti svatého Jakuba apoštola, Medžugorje, fra Iko Skoko, profesor Filozofické fakulty v Mostaru, Mario Vasilj, hlavní redaktor časopisu „Glasnik mira“, Medžugorský spisovatel Miro Gavran.

 

 

                                                                                                          predsjednica.hr