Překvapení při půlnoční mši na uvítání nového roku

03.01.2021 14:07

 

Vzhledem k nařízenému zákazu vycházení od 23. do 5. hodin ráno se půlnoční mše i v Medžugorji slavila již od 21 hodin. Jako obvykle jí předcházela eucharistická adorace. Již při adoraci byl kostel zaplněný natolik, že lidé skromě klekali a sedali i na podlahu mezi lavicemi. 

V době adorace jsem si všimla, že do chodbičky mezi lavicemi přišli dva starší mužové, jeden vysoký, kostnatý, schýlený a druhý menší, zřejmě vitálnější… ten menší šel první a pokračoval až kupředu, kde bylo již hodně lidí. Druhý, starší, rozvážnější, zůstal o něco dále, kde bylo ještě na podlaze volné  

místo pro dva. Gestem em dal pokyn svému příteli a ten se vrátil vedle něj. Mezi tím ten vysoký muž zvolna, s obtížemi poklekl na podlanu. Za ním stála jedna žena žijící ve farnosti a podala dopředu svoje gumové klekátko a skládací židličku. Menší pán to přijal a nabídl staršímu příteli, který vztáhl ruku po gumovém klekátku. Přitom jsem jasně viděla, že má na ruce velký prsten. Napadlo mne: To je zvláštní. To vypadá jako biskup… Druhý muž přijal židličku, sedl na ní a ten muž s prstenem po nějaké chvilce usedl na tu podložku na podlahu. Dále tito dva později příchozí účastníci adorace, kteří byli ve směru mého pohledu k monstrance, již moji pozornost neupoutávali…

Asi 7 minut před 21. hodinou skončila adorace. Někteří lidé, kteří neměli v kostele místo vycházeli ven. Mnoho lidí sedává venku na lavičkách kolem kostela a také bývá otevřená Dvorana Jana Pavla II. Nijak mne nepřekvapovalo, když jsem si uvědomila, že i ti dva starší pánové někam odešli.

V 21 hodin začala mše svatá a já vidím, že přicházejí hlavní celebranti. Viděla jsem biskupskou mitru pana arcibiskupa Henryka Hosera, který je v Medžugorji stále jako apoštolský vizitátor (vyslaný Vatikánem) se zvláštní úlohou pro Medžugorje. Ale za okamžik jsem spatřila druhou biskupskou mitru. Kdo je toto? Vysoký, důstojný, rozvážný, schýlený starší muž… Když se poklonili u jesliček,  Fra Marinko, medžugorský farář, s velikou radostí přiskočil k mikrofonu a oznámil: Mám velikou radost, že vám mohu oznámit, že je mezi námi francouzský kardinál Philippe Barbarin. Následoval nadšený potlesk.

O, šok! Byl to ten pokorný pán se zvláštním prstenem, který nedaleko ode mne při adoraci klečel a seděl na zemi…!                              Monika

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo je tento kardinál?

Odvolací soud zprostil francouzského kardinála Barbarina obvinění

Ze světa / juml / ČTK / 30. ledna 2020 14:47

 

Devětašedesátiletý Barbarin čelil obvinění, že úřadům mezi červencem 2014 a červnem následujícího roku nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 70. až 90. letech minulého století.LYON (FRANCIE) - Francouzský odvolací soud dnes zprostil kardinála Philippa Barbarina obvinění, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Informovala o tom agentura AFP. Lyonského arcibiskupa loni v březnu soud nižší instance shledal vinným a uložil mu podmínečný trest šesti měsíců vězení. Bližší podrobnosti k dnešnímu verdiktu zatím soud nesdělil.

Preynat už dříve uvedl, že ho Barbarin a další církevní činitelé roky kryli. Obvinění proti Preynatovi se na veřejnosti objevila až v roce 2015. Na počátku ledna začal s bývalým knězem soud. Obžaloba mu navrhla osmiletý trest vězení. Verdikt v tomto případu oznámí lyonský soud podle AFP 16. března.

Barbarin je dosud nejvýše postavený francouzský duchovní, který se zapletl do skandálu sexuálního zneužívání uvnitř francouzské katolické církve. Po svém odsouzení v první instanci nabídl papeži Františkovi svou rezignaci. Hlava katolické církve ji ale odmítla přijmout.

"Tato nespravedlnost byla dnes napravena... kardinál Barbarin je nevinný," řekl dnes (30. ledna 2020) obhájce Jean-Félix Luciani.