V Medžugorji se konala první katolická IT konference

14.03.2024 07:52

8.3. 2024 byla v Medžugorji zahájena první katolická IT konference na které se shromáždilo asi  70 účastníků z USA, Španělska, Slovenska, Švýcarska, Rakouska, Rumunska, Itálie, Chorvatska a Bosny-Hercegoviny. Konference trvala do 10. března. Většina programu probíhala ve Dvoraně sv. Ivana Pavla II. (Jana Pavla II). Účastníci každý den slavili mše svaté ve farním kostele sv.Jakova a účastnili se modlitby na Kopci zjevení a na Križevaci. Na konferenci spolupracují známí odborníci a přednášející jako Davor Pavuna, Stjepan Aurelien Kovač, Luis Mariano Colón Colón, Igor Letica, Jure Babić, Dražen Alpeza, Vedran Šimunović, Tomislav Volarić, Goran Kujundžić a další zajímavé osobnosti IT světa.

Konference je inspirována papežovými myšlenkami o potřebě přizpůsobení Církve současným prostředkům technologie. Cílem konference je shromáždit odborníky, kteří se chtějí se svými schopnostmi a znalostmi zapojit do projektů, které spojují svět technologie se spiritualitou a přispět k šíření evangelizace.

Konference byla slavnostně zahájena ve Dvoraně sv. Ivana Pavla II. v 15 hodin, kdy účastníky oslovil medžugorský farář fra Zvonimir Pavičić a fra Danko Perutina, předseda správy Informačního centra Mir Medžugorje. Po úvodních pozdravech a uvítání měl první úvodní přednášku dr. Davor Pavuna na téma výzev trans-humanizmu a umělé inteligence.

„Toto je katolická konference o informačních technologiích a obecně o technologiích  dominujících nyní v naší společnosti. Všichni jste viděli na internetu a telefonu co se děje. A zatímco je nás 8 miliard lidí, těch všelijakých přístrojů je mnohem více miliard a jsou tu ve hře veliké peníze. Teď se objevují nové trendy, nazývají se trans-humanizmus, a to oficiálně vyhlásil Elon Musk, že jsou lidé čipováni. To bylo již dříve, ale teď máte člověka do kterého je zaveden čip, máte děti, které jsou zblázněné do počítačových her, máte takzvanou umělou inteligenci, která není ještě pravá, ale přesto již pracuje a vytváří doslova umělé světové a falešné informace, které umísťuje na internet a mnoho dalšího. To je ta oblast o které mluvíme. V této oblasti je následující problém, že se ta umělá inteligence může zhruba za jednu generaci rozvinout a stát se v průměru inteligentnější než člověk. V tu chvíli roboty, které budou a Elon Musk jich vyrábí jednu miliardu – budeme mít miliardy robotů, které budou průměrně  inteligentnější než my - a oni nás už nebudou potřebovat. Co uděláte s lidmi, kdybyste vy byli roboty? Vy potřebujete jenom energii. Rozestavíte solární buňky od Medžugorje do Saudské Arábie a budete žít ze slunce. Druh člověka podle darwinizmu, který je vám neužitečný, budete eliminovat. A to se nazývá singularita, která by měla nastat za předpokladu, že Bůh neexistuje, a jestli my nemáme povědomí o obraně, pak se to  má stát v tomto století”, prohlásil dr. Davor Pavuna, a dodal, že je možné, že ”subjekty, které nazýváme umělá inteligence a trans-humanizmus, vezmou do svých rukou tuto planetu”.

”A to je podle darwinizmu možné. Zásadní otázka je kdo má vědomí? Člověk má vědomí. Ať je jakýkoli, má vědomí. Já vnímám sám sebe, vím, že mám vědomí. Vím, že jsem živý. Mají to roboti, bude to mít umělá inteligence? Odpověď doposud jasná není, ale nakolik známe, ne. A pak tu máte paralelu: na jedné straně máte drahého Boha, který je všudypřítomný, vševědoucí, všemohoucí. Tedy, nejvyšší stupeň inteligence, která je všude ve vesmíru, ale oni to ještě nemají, oni se teprve musí rozvinout, jestli je pravdou, že mohou mít vědomí a svědomí. Ty odpovědi neznáme. Tedy, v přísně vědecko-technologickém systému je my neznáme. Přesná odpověď je, že jestli se tři procenta lidí, lidí kteří mají vědomí a svědomí, probudí do reality, že my jsme uvědomělé bytosti lásky, soucitu a společenství, pak zvítězíme my. To ohlásil Ježíš Kristus, to říká Panna Maria zde a k tomu slouží katolická konference a k tomu nás povzbuzuje i Svatý Otec, protože my jsme důležití. Drahý Bůh žije v nás a proto nás  ty druhé subjekty nemohou přemoci”, uzavřel svůj projev dr. Davor Pavuna.

Po skončení programu ve Dvoraně sv. Ivana Pavla II., se účastníci konference zúčastňovali večerního modlitebního programu v kostele sv. Jakova, modlili se růženec od 17 hodin, slavili mši svatou od 18 hodin, které předsedal fra Danko Perutina a též se klaněli Ježíšovi v Nejsvětější svátosti oltářní…

(medjugorje.hr, v překladu mírně zkráceno)