Zamyšlení nad poselstvím z 25. 9. 2023

23.10.2023 22:00

Období válek nebo období zázraků?

Přichází období válek!

Vidíme to na Ukrajině. Vidíme to v Izraeli! Vidíme to v eskalaci násilí muslimských emigrantů na ulicích měst po celém světě. Vidíme to na náměstích, když rodiny s růžencem v ruce klekají na kolena. Vidíme to v rodinách. Vidíme to i ve vlastních duších. Zlo spěchá, aby vytvořilo globální nepokoj, aby pak poslalo falešného tvůrce pokoje. Toho, který se bude snažit tyranií ustanovit pořádek a kontrolou a novými pravidly a zákony bez lásky.

A Bůh, který je absolutní soulad, si přeje řád. Ale Bůh ví, že pravý řád přichází teprve tehdy, když se ze srdce vyžene hřích, který ničí duše a přetváří je v nádoby sobectví, které šíří duchovní, tělesnou a psychickou smrt. Proto Boží řád vychází ze srdce, z lásky a ne ze zákona.
Vidí Panna Maria, že se čas krátí, že se útoky zlého zvyšují a proto žádá silnou modlitbu: „Vyzývám vás k silné modlitbě“ říká v posledním poselství 25. září. Každá válka je plodem zloducha, toho který chce zničit veškerý život, člověka i všechno co existuje. Protože pravé válčení je vlastně duchovní válčení, potřebuje Panna Maria duchovní zbraně modlitby a oběti. Jedině těmito střelami se zastavují útoky zlého.

Nebezpečí modernizmu

Dále Panna Maria uvádí další veliký problém dnešní společnosti, a to jsou různé „modernizmy“, které vstupují do našich myšlenek, světonázorů, těl a ubírají nám schopnost se modlit a setkávat se s Ježíšem. (srov. „Modernizmus chce vstoupit do vašich myšlenek a ukrást vám radost modlitby a setkání s Ježíšem.“ (25. 9. 2023.)

Problematičností modernizmu je to, že všichni vidíme, že jdeme špatným směrem, ale nikdo nedělá nic proto, aby se to změnilo, protože nám technologie umožňují velké pohodlí. Nadmíru rádi chodíme s chytrým telefonem v kapse. S ním máme celý svět na dosah ruky.

Stále častěji uváděný výraz 'trans-humanizmus' je pro nás stále ještě velká neznámá, protože stále ještě nejsme do té míry industrializováni jako většina moderního světa přeplněného technologiemi, robotikou, aplikacemi, sítěmi… I když se pomalu i u nás mluví o inovacích, které jsou již zaváděné v některých částech světa jako projekt 'město do 15 min', což je plánováno pro Záhřeb – znamená to, že se pro jednotlivce vytvoří takové prostředí ve kterém byt, zaměstnání, škola, obchod... všechno bude do 15 minutové vzdálenosti. Problém je v tom, že se ve skutečnosti jedná o 'lágr' svého druhu a jedinec se nebude moci svobodně pohybovat ať už pracovat nebo dělat cokoli mimo svého okolí dosažitelné do 15ti minut. Bude přísně kontrolován kamerami a povolením pohybu.
Jeden z modernizmů je i tzv. „trans-humanizmus“ – propojování člověka a technologie. Nejsme si vědomi, že je právě jeden z nejškodlivějších plodů trans-humanizmu záměrné tříštění lidské pozornosti, a je známo, že naopak prohlubování pozornosti je základem učení v životě. Dnes mají děti problémy s tím, aby přečetly 15-20 stránek textu. Rozum je navyklý na krátké informace. Tím způsobem jsme stále tupější. I mozek je nutné trénovat, aby se synapse spojovaly a kapacita paměti a pozornosti zvyšovala. Je známé jak se člověk učí – mnohokrát opakuje a potom najednou jakoby všechno sedlo na svoje místo. V tom ohledu trans-humanistické náboženství chce člověka začlenit do 'oblaku' (cloud). Co se stane s lidským vědomím jestli bude momentálně spojeno se všemi informacemi ve světě? Lidská pozornost se rozpadne natolik, že se vlastně zničí. Tedy, ten kdo vytváří trans-humanizmus, ve skutečnosti ví, že jediný tvůrčí moment, který ve světě existuje, je právě pozornost. To k čemu obracíš svou pozornost. V duchovním životě je to mír, ten okamžik, když jsi usebrán v přítomnosti – protože Bůh je ten, který je tu nyní s tebou. A z té pozornosti zaměřené na Boha v současném okamžiku se rodí všechny tvůrčí myšlenky a síla k působení.
Proč je pro zlého ducha významné tříštit lidskou pozornost? Protože bez ní člověk nemá přístup k synchronicitě, tedy nebude schopen vidět časově shodné jevy příčinných událostí, které mu pomáhají pochopit, že život není jen řada náhodných událostí, nýbrž že je to projev hlubšího charakteru, který má smysl a který je součástí jedné Božské mysli.

Dále je tu gen-der ideologie, jejímž cílem je měnit způsob rozmnožování. Zrušit mužské a ženské pohlaví, plození provádět uměle pod kontrolou v laboratořích bez pocitu vzájemné oddanosti muže a ženy. To vede k vytváření lidí, kteří se lidem jenom podobají, ale ti nebudou mít v sobě cestu vytváření neuronové sítě například pro empatii. Osoba bez citů je ideální voják zlého ducha.

Druhá léčka modernizmu je moderní „zelené náboženství“. Skrze ekologii dochází k hodnocení a člověk je představován jako nepřítel sebe sama, který nejvíce znečišťuje prostředí a toho je potřeba se vyvarovat.“ V souladu s tím např. rodinná zemědělská hospodářství obsahují všechno co trans-humanizmus nenávidí.“

„Trans-humanizmus nabízí člověku jistotu v penězích a zdraví. Bere mu to kvůli čemu žije - zážitek. Opakování ubíjí. Kdybychom mohli stále znovu opakovat svůj dokonalý den to by nemělo smysl. Člověk potřebuje nové zážitky a vztahy s druhými lidmi. O tom co člověk potřebuje vypráví i tento krátký příběh: „Známý filozof se celé dny snažil najít konečný smysl lidského života. Nejlepší roky svého života věnoval hledání řešení té hádanky. Radil se i s největšími mudrci, ale uspokojivou odpověď nenašel. Jednoho večera se v zahradě za svým domem  snažil odpočinout si od svých myšlenek. Vzal za ruku svoji pětiletou holčičku a zeptal se jí: "Dítě moje, proč jsi ty na světě?" "Abych tě měla ráda, tatínku, odpověděla mu ona.

Rodina je jednička v odporu proti tyranii! (G. K. Chesterton)

První a pravá škola lásky, prožitků a vztahů je rodina. Známý katolický spisovatel G. K. Chesterton řekl: „Rodina je jednička vzdoru proti tyranii!“ Není proto divu, že se Panna Maria v poselství ve kterém hovoří o modernizmech, zmiňuje též o rodině. Totiž vybízí k obnově modlitby v rodinách, protože s obnovou modlitby dojde k zvýšení ochrany, míru a požehnání rodiny, domova a místa. (srov. „Proto, drahá moje dítka, obnovte modlitbu ve svých rodinách, aby moje mateřské srdce bylo radostné jako v prvních dnech, kdy jsem vás vybrala a modlitba zaznívala dnem i nocí a nebe nemlčelo, ale hojně dávalo tomuto místu milosti, mír a požehnání.“ (25. 9. 2023)

Všichni si vzpomínáme jaké to bylo v prvních dnech zjevení, jaké nadšení všechny provázelo, jaký žár a láska k Bohu a Panně Marii. Nic nikomu nebylo zatěžko pro Boha udělat. Lidé poslouchali co žádala Panna Maria. A děly se zázraky, ty v srdcích - obrácení i vnější – i ty vnější - uzdravení i zázraky na přírodě. Panna Maria nás vybízí, abychom obnovili tento čas „první lásky“! Protože s tou obnovou modlitby a volání k Bohu přijde nový čas.

Čas zázraků

Přichází čas zázraků, kdy se muž s růžencem na kolenou sklání před tou, která je Matka všech živých, kdy se rodina shromažďuje k modlitbě a otevírá se životu, kdy mariánský kněz srdcem uděluje svátosti a věří ve skutečnou přítomnost a sílu živého Boha v Eucharistii, kdy věřící, který odpouští nepříteli, dává svůj život se slovy: „Odpusť jim, neboť nevědí co činí!“, kdy mučednictví pro Krista rodí nové křesťany…

Panna Maria nám teď říká, že si musíme vybrat v kterém čase budeme žít: v čase válek nebo v čase zázraků! Bylo by krásné, kdyby se shledalo, že jsou všichni zasvěcení jejímu Neposkvrněnému Srdci, jako její bojovníci a svědci zázraků lásky!

Paula Tomić