Zesnulý apoštolský vizitátor pro Medžugorje byl pohřben s veškerou úctou

29.08.2021 14:01

Jak jsme vás již informovali 13. srpna 2021 zemřel arcibiskup Henryk Hoser, apoštolský vizitátor pro Medžugorje. (Jeho zdravotní stav byl narušen vlivem očkování proti kovidu 19.  V posledních měsících trpěl, ale doufali jsme, že se vrátí do milovaného Medžugorje pro které se obětoval, ale pak se zdravotní stav opět zhoršil a nemoci podlehl. Pozn. překladatelky )

Pohřební obřady se konaly v poledne 20. srpna 2021 v katedrále varšavsko-pražské diecéze  a vedl je kardinál Kazimierz Nycz, arcibiskup varšavský a metropolita. Homilii přednesl arcibiskup Tadeusz Wojda, metropolita gdaňský. Po mši svaté byly tělesné ostatky zesnulého arcibiskupa Hosera uloženy do krypty v katedrále Varšavsko-pražské diecéze.

Svůj list s projevy soustrasti a křesťanské naděje zaslal i papež František. Poděkoval arcibiskupovi Hoserovi za všechno co vykonal pro Církev.

Při obřadech vystoupili a svoji soustrast vyjádřili mnohé jiné přední osobnosti polské církve jako např. i předseda polské biskupské konference, arcibiskup Stanislaw Gadecki. Zúčastnili se též zástupci církve Bosny a Hercegoviny - arcibiskup koadjutor a apoštolský správce Armádního ordinariátu v BiH, mons. Tomo Vukšić, příbuzný arcibiskupa Hosera... Dále provinciál hercegovinské františkánské provincie, fra Miljenko Šteko, osobní sekretář zesnulého arcibiskupa, fra Perica Ostojić a další medžugorští kněží, fra Zvonimir Pavičić i fra Renato Galić.

Zesnulý arcibiskup Henryk projevoval velikou vůli k práci. Co vykonal pro Medžugorje, kam se přišel starat o poutníky,  je nedocenitelné.

Informační centrum Mir Medžugorje přenášelo pohřební obřady v přímém přenosu s překladem do 10 jazyků.